5 steg til en enklere livsstil

Hvordan kan vi lage oss et enklere liv? Jo, ved å bestemme oss for hva som beriker oss, og hva som tapper oss for energi. Så gjør vi plass til det vi vil ha mer av og fjerner alt som ikke hjelper oss. På et fysisk plan, psykisk plan og relasjonelt plan. 

1. Fysisk – Rydd opp i det fysiske miljøet 

Rydd unna alt du ikke bruker, trenger, liker eller elsker. Høres kanskje banalt ut, men dersom du er som de fleste av oss, har du rukket å akkumulere en ganske stor mengde ting i løpet av årene. Den gode nyheten er at det er lett å skape masse plass i livet til ting som gir deg energi ved å ta en skikkelig opprydning. Jobb deg gjennom tingene dine kategori for kategori  Du kan lese mer om downsizing på Make a momentum, start med fra kaos til kontroll

2. Psykisk – Det er lov å si nei takk 

Det er lett å være en ja person. Det er lett å tenke at alle ønsker at andre skal si ja til alt, og vi gjør det ofte for å blidgjøre andre eller for å redusere rom for konflikt. Men det vil skape en konflikt inni deg om du over tid føyer deg etter andres ønsker og behov og ignorerer dine egne. Kan være at den konserten, det selskapet, den reisen eller det prosjektet høres kjempespennende ut – (eller ikke) – men det betyr ikke at du må si ja til å delta. Den du bør si ja til først er alltid deg selv. Sjekk med deg selv om det virkelig er oe du har lyst til før du sier ja. Det er lov å si nei takk. 

3. Relasjonelt – Alle har ansvaret for seg selv 

Du har bare en jobb. Å ta ansvar for deg selv. Det å slutte å skulle fikse, ordne, motivere, hjelpe og endre andre er rett og slett lang utenfor ditt ansvarsområdet. Du kan selvsagt tilby deg å hjelpe noen, men det er opp til dem om de ønsker å ta i mot hjelpen. Min rolle i enhver relasjon ble hundre kilo lettere når jeg lot vedkommende eie ansvaret for seg selv. Istedenfor å ordne noe, kunne jeg bare lytte, støtte og la de andre svare på sine egne spørsmål. Jeg trengte ikke å gi et eneste råd – og det var digg! For skal noen gjennomføre en endring må de ville de selv. Bare de vet hva som kan fungere for dem og hvordan de vil gjøre det og forplikte seg til det. Din jobb – vær en empatisk venn!

Hva med deg? Har du gjort noen endringer i ditt liv som har ført til at hverdagen ble lettere?

Legg igjen en kommentar