Hva vil du ha mer av i det nye året

Hva vil du ta med deg inn i det nye året?

Vi kan endelig snart forlate 2020 og tråkke inn i et nytt år. Velkommen 2021. For mange av oss har 2020 vært et virkelig strevsomt år, men det har også – tror jeg – vist oss hva vi trenger og endre på. Hvilke samfunnsstrukturer som ikke tjener oss, hvilke vaner og rutiner og måter å gjøre ting på som ikke lenger er effektive eller bærekraftige. Flere frø har blitt sådd, og flere spirer er på vei opp for å bryte gjennom og se dagens lys. Mindre, men bærekraftige bedrifter, kollektiv, organisasjoner og løsninger. Det gir meg håp for fremtiden, og håp for at 2021 kan bli et bra år for oss alle. En slags ny begynnelse. Blanke ark og alt det der.

Når julaften er ferdig er jeg som regel veldig tent på å rydde vekk julen, og rydde plass for det nye året. Den julevasken som man kanskje hadde fokus på i gamle dager, har aldri vært en greie for meg, men når julen er over, da vil jeg rydde meg ut av året og legge grunnlaget for et nytt år. Men da er det opp til oss da – hva vil vi ta med oss inn i det nye året og hva vil vi takke for innsatsen og lærdommen og la være igjen? I den forbindelse vil jeg inviterer dere med på en enkel øvelse.

Praktisk øvelse

Du trenger:

 • Ett par ark å skrive på
 • Noe å skrive med
 • En saks
 • En ildfast form/bolle
 • En lighter eller fyrstikker

Slik gjør du:

Sett deg gjerne et sted hvor du får litt fred mens du jobber. Dette er også absolutt en øvelse du kan ta med hele familien på, dersom de er store nok til å være stille mens andre skriver.

 • Ta et ark og del det i 2 med en strek langs midten. Du skal lage to lister
 • På den ene siden skriver du: Ting jeg er klar for å gi slipp på og legge bak meg. Det kan være fysisk, mentalt, emosjonelt, relasjonelt, praktisk, osv.

For eksempel: Hvilke gjenstander, vaner (uvaner), mennesker, gjentagende mønstre, tanker, trossystemer, og relasjoner er du klar for å gi slipp på? Hva er det du har hatt i livet ditt i 2020 som tapper deg for energi? Skriv det ned. Uansett hva det er.

 • På den andre siden skriver du: Ting jeg vil bringe med meg inn inn i det nye året. Igjen det kan være fysisk, mentalt, emosjonelt, relasjonelt, praktisk, osv.

For eksempel: Hvilke gode rutiner, ritualer og rammer har hjulpet deg i 2020? Hvilke mennesker har løftet deg opp, støttet deg og vært der for deg? Hvilke personlige egenskaper og hva slags tankesett har vært en styrke for deg? Hvilke hjelpemidler har vist seg nyttige? Hva er det som gir deg glede, pågangsmot, energi? Skriv det ned. Uansett hva det er.

 • Se nå over begge listene. Hva har du lært om deg selv i 2020 som du kan være takknemlig for nå? Skriv det gjerne ned på et nytt ark.
 • Klipp nå arket i to. Brett sammen den delen om hva du vil ta med deg inn i 2021, og legg det senere et sted hvor du kan finne det om et år fra i dag.
 • Den andre delen kan du legge i en ildfast form/bolle. Kle på deg uteklær og ta med en lighter. Stå på et trygt sted. Tenn på, å la det brenne opp og bli til støv mens du sier takk for innsatsen. Om det er mer du trenger å få av hjertet, kan du si det nå. Inni deg eller høyt.
 • Stå eller sett deg gjerne ned litt alene eller sammen med noen i stillhet til du kjenner det er greit at disse tingene fra 2020 og tidligere kan forlate deg. Gå inn når du er klar for å ta i mot 2021 og alt det du vil bringe med deg.

Bonus:

Hvis du vil, kan du trekke frem listen med det du vil ha mer av, og ta med deg inn i 2021, sammen med ett nytt ark. Les gjennom listen. Lukk øynen og hvil litt. Spør deg selv deretter om det er et enkelt ord eller en setning som du vil skal stå som en overskrift inn i det følgende året. Ikke tving det frem. Det er ikke noe rett eller galt. Noen ganger står det klart med en gang, noen ganger tar det noen dager før det kommer til deg. Men når det kommer, kan det være gøy å lage noe kreativt ut av det. En tegning for eksempel. Noe du kan ta med deg inn i året som en positiv påminnelse.

Godt nyttår!

Legg igjen en kommentar